Szkoła Podstawowa nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi

Art&Cooking w SP1

W naszej Szkole od lutego 2023 roku realizowany jest projekt „Art&Cooking w SP1 w Raciborzu” w ramach ogólnopolskiego konkursu "Projektanci edukacji". Skierowany jest on dla uczniów klas 1-3 uczestniczących w zajęciach świetlicy szkolnej.

Obecnie seria 14  zajęć w wymiarze 2 godzinnym prowadzona jest dla 3 grup projektowych liczących średnio 15 uczestników każda. Planowana jest realizacja działań również w kolejnym rok szkolny 2023/2024, tak by jak największa ilość uczniów miała możliwość uczestnictwa w zajęciach.

Uczniowie czekają po zajęciach szkolnych na swoich rodziców w formie relaksu, zabawy, a jednocześnie nauki, która okazała się być przyjemna i bez wysiłkowa. Poprzez projekt udało nam się wyrobić nawyki dobrego odżywania się, wcielić zasady savior-vivre i higieny pracy. Uczyliśmy jak zachować bezpieczeństwo i dbać o porządek podczas prac w kuchni. Gotowanie stało się dla uczestników projektu przyjemnością, a zarazem fajną zabawą.

Najmłodsi uczniowie naszej szkoły zainteresowali się gotowaniem. Wyrobili umiejętności gotowania i przygotowywania prostych potraw. Każde zajęcia projektowe pobudzały u uczniów kreatywne i twórcze myślenie, gdyż przygotowane dania były przez nich samych zaprojektowane.

Co więcej, zajęcia z gotowania, nie były tylko zwykłą formą zajęć kulinarnych, ale podczas tych zajęć uczniowie uczyli się słów i wyrażeń związanych z gotowaniem w języku angielskim. Uczestnicy poznali tradycyjne potrawy nie tylko kuchni polskiej, ale także brytyjskiej, włoskiej, niemieckiej, hiszpańskiej, greckiej. Dowiedzieli się skąd pochodzą ziemniaki oraz inne warzywa, jak również skąd pochodzą podstawowe przyprawy używane w domach. Uczestnicy kosztowali i poznawali nowe smaki, często te uważane wcześniej za mało smakowite, okazały się być pyszne w połączeniu z innymi składnikami.

Uczniowie doskonalili swoje umiejętności matematyczne poprzez odmierzanie odpowiednich ilości proporcji. Poznawali zagadnienia z fizyczki, czy chemii. Każdy uczestnik prowadził swoją własną, pierwszą książeczkę kucharską w formie zapisów z rysunkami, przez co doskonalił kompetencje kluczowe w zakresie języka polskiego.

Projekt zachęcił uczniów do zdrowego, kreatywnego odżywania się, wyrabiał poczucie estetyki. Praca rozwijała umiejętności współpracy, szacunku i samodzielności. Zajęcia rozwijały u uczniów zdolności manualne.

Uczniowie wykonywali każde ćwiczenie od podstaw zgodnie z instrukcjami prowadzących. Po każdych zajęciach uaktualniali swoje pierwsze książeczki kucharskie, tak by w domu móc podzielić się swoimi umiejętnościami i wykonać ponownie daną potrawę. W interesujący i niecodzienny sposób zdobywali wiedzę. Bawiąc się uczniowie nie zdawali sobie sprawy z przyswajania wiedzy z różnych przedmiotów. Uczestnicy pobudzili swoje zainteresowanie gotowaniem, doskonalili umiejętności gotowania i przygotowywania prostych potraw. Podczas wykonywania wszystkich dań uczniowie mieli możliwość wyrazić siebie, rozbudzenia swojej kreatywności.

Mamy nadzieję, że również w kolejnym roku szkolnym projekt „Art&Cooking w SP1 w Raciborzu” będzie cieszyć się zainteresowaniem obecnych uczestników projektu oraz nowych chętnych. Zapraszamy już dziś! Teraz zachęcamy do zobaczenia filmu oraz na stronę Facebook, gdzie znajduje się więcej zdjęć z każdego dnia zajęć.

Autor: Mariola Kramarczyk